Instruccions per a ser un “Real Macho”
Si ens arriben a dir que anàvem a fer un projecte per a la Unió Europea que s’estrenaria en Brussel·les no ens ho haguérem cregut. Però més que el que suposa esta fita reconfortant allò important era el tema en qüestió: fer un vídeo sobre la desconstrucció dels comportaments
masculins tòxics però a diferència d’altres vídeos i campanyes, este projecte anava destinat, majoritàriament, als homes, sobretot adolescents. La conscienciació ha de ser per a tota la societat però s’ha de previndre especialment en els potencials agressors i en edats de formació.
Per tant, mitjançant un vídeo d’animació amb diferents tècniques per a representar cadascuna de les escenes, vam apropar als joves la problemàtica de les actituds tòxiques i masclistes. La gent jove està cansada de rebre consells, avisos, recomanacions, restriccions, obligacions, deures, publicitat… i per tant havíem d’apropar-nos a ells sense ser condescendents, paternalistes, autoritaris o blanets. La solució: un vídeo en un llenguatge universal, assequible, directe, amb un to juvenil i sense tractar-los com a xiquets. El vídeo es presenta com un manual de coses a no fer i a través de la sàtira i l’humor s’evidencia quines són les actituds correctes i quines no ho són.
Cada escena està realitzada en una tècnica diferent: motion graphics, dibuix tipus esbós, 3D, 8bits… per a fer el vídeo més divertit i més canviant, adaptant-nos al tipus de consum adolescent, cada vegada més fragmentat, ràpid, curt i directe.
El vídeo anava acompanyat de la maquetació d’un manual que va ser elaborat per cada membre soci del projecte, de diferents països de la Unió Europea. Nosaltres vam elaborar tot el projecte seguint les directrius del membre espanyol del projecte, la Fundació CEPAIM, que treballa per la cohesió i inclusió social en tots els seus àmbits. El projecte es va presentar a Brussel·les i Lisboa emmarcat en unes jornades organitzades pels diferents socis del projectes arribant a ser noticiable per diaris espanyols i portuguesos.